Иван Бургов

Иван Бургов

Обучител по жестов език

E-mail: info@deafinitelysign.bg

Brief info

Той вярваше, че може и го направи! Пътешественик по душа, обиколи света, за да научи толкова много за правата на глухите, жестовите езици и как се прави политика в полза на глухите! В пътуванията си той усвоява американски жестов език и международната жестова система. Години наред той се застъпваше за правата на своята общност в България. Неслучайно бе удостоен с наградата Човек на годината за 2020г в категорията „Застъпник на годината“.
Той поема водеща роля в насърчаването както на самите глухи, така и на всички организации на и за глухите хора в страната да работят заедно за една обща цел - Закон за българския жестов език, който бе приет официално на 21 януари 2021 г. Иван продължава да е отдаден на каузата да заздравява и пробужда общността на глухите българи. Той твърдо смята, че е повече от важно да се отстоява жестовия език и културата на глухите в самата глуха общност. Той реши да се отдаде на каузата да преподава български жестов език. Стреми се да съдейства на жестовите преводачи да бъдат добри в това, което правят за да има качествен жестов превод. Изцяло отговорен за поддържането на медия „Взаимно“ чрез създаване на информационни клипове ежедневно за повече от 10 години. Прави го изцяло доброволно.
Екстроверт по душа, който създава положителен хаос сред всички като по-този начин мотивира всеки около него да бъде по-добър човек. Иван е пример за сила и вяра, че глухите хора могат да вървят напред и нагоре!